in ,

Jak vařit dietně?

Náš tip

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Chcete zhubnout svou přebytečnou váhu a naučit se správně stravovat celou svou rodinu? Chtěli byste se naučit zdravě a dietně vařit, abyste jako rodina získali ty správné stravovací návyky? V tom případě Vám nyní přinášíme několik tipů, jak vařit dietně a přitom chutně.

 

 

 

Kvalitní potraviny

Základem dietního a zdravého vaření jsou čerstvé potraviny a suroviny, které budete během vaření používat. Čerstvé potraviny jsou totiž samozřejmě vždy vhodnější, než suroviny mražené nebo konzervované. Jako příklad můžeme uvést rybí maso. Když si totiž koupíte čerstvou rybu, stačí jí jen lehce dochutit a rovnou ji můžete servírovat, kdežto ryby mražené vyžadují obvykle mnoho více ingrediencí a umělých dochucovadel, které nakonec udělají i z původně dietního jídla jídlo s vysokou kalorickou hodnotou, které je tedy při redukční dietě nevhodné.

 

Bílkoviny

Není žádným tajemstvím, že jídelníček osob, které se snaží zhubnout, by se měl skládat převážně z bílkovin. Pokud se tedy chcete zbavit svých přebytečných kil, měli byste se zaměřit na jídla s vyšším obsahem bílkovin. Doporučeny jsou například ryby a mořské plody, libové maso, tvaroh, sýry a vejce.

 

Zvolte správnou přílohu

Určitě jste se již setkali s názorem, že během diety byste se měli u hlavních jídel pokud možno vyhnout přílohám, které jsou obvykle jen zbytečně moc kalorické. Přílohám se však nemusíte zcela vyhnout, ideální je nahradit obvyklou přílohu zeleninou. Zelenina obsahuje velké množství vlákniny, která dokáže tělo dlouhodobě zasytit, a tak ji nemusíte sníst tolik. Navíc se skvěle hodí k masu, takže si na svém jídle opravdu pochutnáte. Jako přílohu můžete použít třeba i 50g tvrdého sýra.

Ochucujte s rozumem

I dietní jídla si můžete ochutnat a vylepšovat pomocí koření, nemusíte to však s kořením nijak přehánět. Na každé jídlo použijte maximálně dva druhy koření, pokud totiž používáte kvalitní suroviny, mají v sobě vlastní chuti zajisté dostatek. Ideálním ochucovadlem je čerstvý mletý pepř a mořská sůl.

 

Přirozená chuť

I zdravá a dietní jídla můžou být velmi chutná, stačí vědět, jak z jídla vytáhnout tu nejlepší chuť. Oříšky vždy pražte nasucho na pánvi, čerstvé bylinky přidávejte k jídlu až na konci vaření a sladkou chuť z jídla nejlépe dostanete pomocí špetky soli.