Trápí Vás v poslední době příliš vysoký cholesterol a Vy si nevíte rady s tím, jak co nejrychleji snížit jeho zvýšenou hladinu? Lékaři a medici Vám nejspíš doporučí nejrůznější léky a výživové doplňky, můžete však na to jít také přírodní a pro tělo rozhodně zdravější cestou. Zde je pár rad, jak svůj cholesterol dostat opět pod kontrolu.
Nadváha
Pokud Vás trápí nějaké to kilo navíc nebo dokonce v tabulce váhy patříte do kategorie obézních, zkuste shodit svá přebytečná kila. I když to totiž mnozí z nás popírají, existuje přímý vztah mezi příjmem kalorií a hladinou cholesterolu v krvi. Zhubnutím navíc zabráníte nejen vysokému cholesterolu, ale také vzniku dalších civilizačních nemocí, mezi které patří například cukrovka.
Margaríny
Snídáte nebo celkově konzumujete hodně másla? Vyměňte tento produkt ve svém jídelníčku za přírodní margaríny. Margaríny s označením light totiž obsahují často až o 60% méně kalorií než obyčejná másla a navíc neobsahují žádný cholesterol. Některé margaríny jsou dokonce obohaceny i o rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu.
Sója
Podle odborníků národy, jejichž hlavní potravinou je sója a sojové produkty, téměř vůbec neznají běžné civilizační choroby, mezi které patří například potíže se žlučníkem, ateroskleróza nebo právě vysoký cholesterol. Sója je totiž natolik výživná potravina, že dokáže svým složením nahradit potraviny živočišného původu. V boji proti vysokému cholesterolu pomáhá také vysoký přísun vlákniny.
Ovoce
Jablka, hrušky, pomeranče i meruňky obsahují látku zvanou pektin. Právě tato látka snižuje vysokou hladinu cholesterolu. Pokud tedy sníte dvě nebo tři jablka denně můžete upravit svou hladinu cholesterolu až o 10 procent. Sníte-li však za den víc než 3 jablka, bude efekt pravděpodobně úplně stejný, jako kdybyste snědli pouze tři. Neplatí tady totiž přímá úměra mezi počtem snědených jablek a snižovaným cholesterolem.
Mrkev
Mrkev stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny obsahuje pektin. Po snědení dvou nebo více mrkví denně tak můžete svůj cholesterol lehce dostat na únosnou a zdravou hodnotu.
Ořechy
Zařaďte do svého jídelníčku občas také ořechy. I když jsou totiž ořechy tučné, nejedná se o tuky nasycené. Pří rozumné konzumaci ořechů a mandlí snížíte svou hladinu cholesterolu, nezapomeňte však na to, že kvůli jejich vysoké energetické hodnotě byste jich neměli sníst víc, než malou hrst denně.
Ryby
Makrela, tuňák, sardinky nebo losos, všechny tyto ryby jsou bohaté na Omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Podle odborných výzkumů se pak dokonce u lidí, kteří jedí rybí maso třikrát až pětkrát týdně, snížilo riziko infarktu o 40 až 70%, a to bez ohledu na jejich věk.
Fazole
Fazole jsou rovněž velmi účinnou potravinou v boji proti příliš vysokému cholesterolu. Pokud budete konzumovat fazole vařené, vláknina v podobě nestravitelných zbytků zůstane v tlustém střevě a tam jej postupně rozkládají bakterie. Při tomto procesu je mimo jiné uvolňováno množství chemických látek, které snižují produkci cholesterolu stejným způsobem, jako léky, avšak přirozenou a tedy i zdravější cestou. Dle pokusů je prokázáno, že pokud budete každý den konzumovat hrnek vařených fazolí, můžete snížit svůj cholesterol účinně až o 20%.
Čemu se vyhnout?
Jestliže ani jedna z výše uvedených rad nezabírá a Váš cholesterol si neustále udržuje svou vysokou hladinu, zkuste ze svého jídelníčku vyřadit nebo snížit také konzumaci vepřového masa, sádla, párků a paštik, vnitřností, vaječných žloutků, šlehačky, smetany, tvrdých a tavených sýrů, koláčů a také nejrůznějších sladkostí.
Stres
Pokud jste začali sportovat a Váš jídelníček je naprosto vzorný, může být dalším problémem, který udržuje Vaši hladinu cholesterolu neustále vysoko stres. Pracujete-li nebo se ve svém okolí potýkáte s neustálým stresem, nikdy nekončícími povinnostmi a každodenními starostmi, nutně potřebujete zvolnit své tempo a dopřát si občas zasloužený odpočinek, kterým prospějete jak svému tělu, tak své mysli a získáte energii, kterou jste pravděpodobně ztratili již před hodně dlouhou dobou.
