in ,

Bílkoviny podporují hubnutí!

Rozhodli jste se zhubnout svá přebytečná kila? Při redukčních dietách můžete radikální změnou svého jídelníčku a omezením stravy oslabit celý organismus a odepřít mu tím správný přísun proteinů. Právě proteiny jsou však k zdravému, účinnému a dlouhodobému hubnutí naprosto nezbytné. Ke spalování kalorií dochází ve svalech a právě svaly potřebují ke správné činnosti protein. Pokud tedy ve stravě přijímáte málo proteinu, ideální postavu nikdy nezískáte. Při nesprávném stravování a nezdravém hubnutí začnete ubírat nejen na tucích, ale také na svalové hmotě. Když do těla nedostanete kalorie navíc, tělo si je uloží do tukových rezerv, aby mělo tělo během hladovění pořád dostatek energie. Pokud tedy opravdu chcete zhubnout na tucích a ne na své svalové hmotě a přitom těžce shozená kila nenabrat zase zpět, potřebujete tělu a hlavně svým svalům dodávat pravidelné množství bílkovin.

 

Které bílkoviny jsou nejlepší?

Mezi většinou lidí je všeobecně známo, že zdravější jsou bílkoviny rostlinné, není to však zcela pravda. Podle mnohých žen, které se snaží zhubnout, je nedietní zvýšit počet živočišných bílkovin, protože obsahují živočišné tuky, optimální je však dodržovat pravidelný přísun jak rostlinných, tak živočišných bílkovin, aby tělo správně fungovalo.

 

Rostlinné bílkoviny

Rostlinné bílkoviny jsou obsaženy například v obilovinách, luštěninách, ovoci nebo zelenině. Ovoce jich obsahuje poměrně málo, zato některé druhy zeleniny jsou na tom mnohem lépe, a to například čerstvý hrášek, bílé zelí nebo brokolice. Pokud pak před zeleninou dáte raději přednost luštěninám, dopřejte si čočku, hrách, fazole nebo třeba sóju.

 

Živočišné bílkoviny

Živočišné bílkoviny jsou pro lidské tělo mnohem významnější. Asi nejkvalitnější živočišnou bílkovinou je vaječný bílek, který jich obsahuje nejvíce. Dále pak můžete živočišné bílkoviny získávat také z mléka nebo z masa.

 

Co způsobí nedostatek bílkovin?

Pokud budete mít dlouhodobě nedostatečný příjem bílkovin, může u Vás dojít k snížení obranyschopnosti, poruchám nervového systému, zpomalení duševního růstu a u dětí i k zpomalení správného tělesného vývoje.

 

Co způsobí nadbytek bílkovin?

Jestliže budete nějaký čas přijímat vyšší množství bílkovin, než je Vaše tělo schopné zpracovávat, budete neustále zatěžovat játra a ledviny. Porucha těchto orgánů může následně vést k odvápnění kostí, poruchám zažívání i množení hnilobných mikroorganismů ve střevech.