Dna je jedno z velice nepříjemných chronických onemocnění. Lidé trpící touto nemocí mají problém se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Toto onemocnění je zakořeněno v poškozeném kmenu DNA, který mezi lidmi koluje už od nepaměti. Člověk trpící tímto onemocněním příliš rychle produkuje enzym, který následně může za zvýšenou produkci kyseliny močové, která se hromadí v krvi a tělních tkáních. Tato kyselina se díky své tíze a zákonům gravitace hromadí především v koncových částech lidského těla. Asi nejznámější je výskyt této tekutiny a její následné hromadění a krystalizování právě v kloubu u palce na noze. Tato tekutina se snižující se teplotou krystalizuje, hromadí se v tkáních a kloubech a tělo jako reakci vytváří otok neboli zánět.
Dieta při dně
Během dny člověk nesmí konzumovat látky, které vedou ke zvýšené tvořivosti kyseliny močové. Ta se produkuje více při příjmu takzvaných nukleoproteinů. Tato látka se vyskytuje téměř ve většině potravin, ovšem v dosti rozdílné míře. Asi největší výskyt těchto látek je právě v nejrůznějších červených masech, vnitřnostech, sardinkách, luštěninách a nejrůznějších rybách či masových extraktech. Pro lidi postižené dnou je nevhodné také požívání alkoholu, pivo, červené víno atp. Konkrétní seznam nejvíce nevhodných potravin najdete o kousek níže.
Co je důležité pro lidi trpící dnou?
Lidé, kteří trpí dnou, by měli klást důraz na správnou životosprávu. Podstatné je vyvarovat se příjmu potravin s vysokým obsahem purinů. Velice důležitý je také častý pohyb, který vede k zrychlení metabolismu a tím k většímu rozproudění škodlivin produkovaných dnou do celého těla. V objemu těla je lidské tělo schopné, se s tímto problémem rychleji a lépe vyrovnat. Velice důležitý je také kvalitní a dostatečný pitný režim.
Potraviny s vysokým obsahem purinů
Vysoký obsah purinů je hlavně v luštěninách a červených masech. Z luštěnin je nevhodný například hrách, čočka, fazole. Z mas jsou doslova nevhodné tyto druhy mas, vepřové, skopové, telecí, hovězí, zvěřina a také králičí a kuřecí maso. Prakticky většina mas je pro lidi trpící dnou dost nevhodná. Velký obsah purinů je především ve vnitřnostech, například játra, ledvinky atp. Z rybích mas je doslova nevhodná konzumace sardinek, sleďů, pstruhů, kaprů a štik, naopak losos obsahuje purinu z ryb asi nejméně, i když také se nejedná o zanedbatelné číslo. Vysoký obsah purinů je také v kakau a ovesných vločkách a špenátu.
Jídelníček pro lidi trpící dnou
Lidé trpící dnou by se měli vyvarovat většině potravin vypsané výše, naopak doporučená je konzumace ovocných šťáv, limonád, mléčných výrobků tmavého pečiva a samozřejmě také zeleniny a ovoce.
Pár vzorových dnů správného jídelníčku pro člověka trpícího dnou.
Snídaně: celozrnné tmavé pečivo se sýrem a jablkem
Svačina: bílý jogurt
Oběd: lososový plátek se zeleninou rýži
Svačina: jablko
Večeře: tmavý chléb se zeleninou
Snídaně: rohlík s medem
Svačina: pomeranč
Oběd: krutí maso s rýží
Svačina: jablko
Večeře: těstovinový salát se zeleninou
Výhody
- Poměrně zdravá dieta
- Každý má jinou citlivost dny
- Díky některým zakázaným potravinám hubnete
Nevýhody
- Poměrně velké omezení jídel
- Kontrola jídelníčku
Tato dieta nemá žádnou souvislost s výživovým poradenstvím, které je součástí nabídky našich webových stránek.
