in

Hořčík v potravinách

Náš tip

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Hořčík je stopový prvek, který napomáhá ke správnému fungování lidského těla. Protože se podílí na celé řadě nejrůznějších metabolických procesů, které v těle probíhají, pokud je hořčíku v těle nedostatek, způsobuje to samozřejmě nejrůznější problémy. Prvními příznaky nedostatku hořčíku je únava, podrážděnost a úzkostlivost.

 

Nedostatek hořčíku

V posledních letech je nedostatek hořčíku velmi rozšířeným problémem. Jednou z hlavních příčin jsou dle vědců umělá hnojiva, která zabraňují rostlinám správně vstřebávat hořčík z půdy. Dalším důvodem, proč máme v těle málo hořčíku je pak také špatná strava. Pokud často konzumujete bílé pečivo, sladkosti nebo alkohol, z této potravy hořčík zajisté nezískáte. Ženy a dívky, které užívají hormonální antikoncepci, mají navíc zvýšenou spotřebu hořčíku a měly by ho tedy co nejčastěji doplňovat správnou potravou. Více hořčíku pak potřebují také lidé, kteří často konzumují alkohol nebo ti, kteří mají slabou imunitu a jsou často nemocní.

 

Potraviny bohaté na hořčík:

  • mandle a paraořechy
  • integrální mouka a rýže
  • humři
  • sojové boby
  • pivní kvasnice
  • čočka a luštěniny
  • banány, ananas, jablka
  • špenát, brokolice
  • vejce
  • zelí
  • citróny a grepy
  • švestky, borůvky, datle
  • kukuřice
  • nejrůznější semínka

 

Příklad jídelníčku bohatého na hořčík:

Máte-li v těle nedostatek hořčíku, snadno ho doplníte díky malé změně svého každodenního jídelníčku. Zapomeňte na léky a nejrůznější kapsule, stačí během dne některé potraviny nahradit těmi, které obsahují větší množství hořčíku.

Snídaně – ovesné vločky s banánem a ořechy zalité mlékem nebo bílým jogurtem, ovocný čaj

Svačina – broskev

Oběd – grilovaný candát s celozrnnou rýží a zeleninovou oblohou

Svačina – hrst datlí

Večeře – salát z čočky a červené cibule, celozrnné pečivo