Hořčík je stopový prvek, který napomáhá ke správnému fungování lidského těla. Protože se podílí na celé řadě nejrůznějších metabolických procesů, které v těle probíhají, pokud je hořčíku v těle nedostatek, způsobuje to samozřejmě nejrůznější problémy. Prvními příznaky nedostatku hořčíku je únava, podrážděnost a úzkostlivost.
Nedostatek hořčíku
V posledních letech je nedostatek hořčíku velmi rozšířeným problémem. Jednou z hlavních příčin jsou dle vědců umělá hnojiva, která zabraňují rostlinám správně vstřebávat hořčík z půdy. Dalším důvodem, proč máme v těle málo hořčíku je pak také špatná strava. Pokud často konzumujete bílé pečivo, sladkosti nebo alkohol, z této potravy hořčík zajisté nezískáte. Ženy a dívky, které užívají hormonální antikoncepci, mají navíc zvýšenou spotřebu hořčíku a měly by ho tedy co nejčastěji doplňovat správnou potravou. Více hořčíku pak potřebují také lidé, kteří často konzumují alkohol nebo ti, kteří mají slabou imunitu a jsou často nemocní.
Potraviny bohaté na hořčík:
- mandle a paraořechy
- integrální mouka a rýže
- humři
- sojové boby
- pivní kvasnice
- čočka a luštěniny
- banány, ananas, jablka
- špenát, brokolice
- vejce
- zelí
- citróny a grepy
- švestky, borůvky, datle
- kukuřice
- nejrůznější semínka
Příklad jídelníčku bohatého na hořčík:
Máte-li v těle nedostatek hořčíku, snadno ho doplníte díky malé změně svého každodenního jídelníčku. Zapomeňte na léky a nejrůznější kapsule, stačí během dne některé potraviny nahradit těmi, které obsahují větší množství hořčíku.
Snídaně – ovesné vločky s banánem a ořechy zalité mlékem nebo bílým jogurtem, ovocný čaj
Svačina – broskev
Oběd – grilovaný candát s celozrnnou rýží a zeleninovou oblohou
Svačina – hrst datlí
Večeře – salát z čočky a červené cibule, celozrnné pečivo
