Milujete vůni bylinek a nejrůznějších bylinkových čajů? Proč tedy nezahrnout zdravé bylinky i do svého každodenního vaření? Udělejte ze svých jídel zdravé a voňavé pokrmy, kterým nikdo neodolá. Jaké bylinky jsou ale vhodné na vaření? Zde uvádíme pár příkladů bylinek, které by ve Vaší kuchyni rozhodně neměly chybět.
Tymián
Tymián je vhodné použít k přípravě tmavých druhů masa, na grilování nebo na přípravu marinád. Můžete ho zkusit smíchat také s rozmarýnem a společně tyto dvě bylinky podávat s bramborami. Citrónový tymián se pak využívá zejména k přípravě a ochucování ryb. Pokud si budete chtít usušit svůj vlastní tymián, sušte ho celý i s listy a květy.
Estragon
Estragon je velmi populární zejména v Asii a je součástí provensálského koření. Estragon můžete použít k přípravě drůbežího masa, polévek nebo salátů. Hodí se také ke všemu, do čeho se přidává vinný nebo ovocný ocet.
Máta
Tuto bylinku nejspíš není nutné nikomu příliš představovat. Nejčastěji slouží jako přísada pro výrobu svěžích letních koktejlů a drinků nebo plní různé dekorativní funkce. Mátu můžete ale požít také do polévky nebo pomocí ní ochutit jakékoliv sladké jídlo či zmrzlinu. Květy této rostlinky se pak využívají na výrobu svěžích mátových bonbónů.
Šalvěj
Šalvěj je silně aromatická rostlina, která se hodí zejména k přípravě vepřového a telecího masa. Není však na škodu šalvěj použít ani k ochucení některých moučníků nebo jí podávat v kombinaci se sýrovou mísou.
Bazalka
Bazalka je v českých rodinách nejspíš jednou z nejpoužívanějších bylinek. Je vhodná na přípravu omáček, na pizzu nebo k přípravě těstovin. Pokud pomocí bazalky vyrobíte pesto, můžete tuto omáčku poté použít k jakémukoliv grilovanému masu. Bazalka se pak rovněž podává v kombinaci spolu s rajčaty a mozarellou.
Libeček
Libeček je velmi aromatická rostlinka, která pochází z Persie. Pomocí této bylinky můžete ochucovat polévky, rýži nebo jí použít jako svou tajnou ingredienci do nádivky.
Koriandr
Koriandr je bylinka velmi podobná petrželce a používá se v kuchyni již celá staletí. Obvykle bývá součástí kari koření a využívají ji zejména domácnosti, které mají v oblibě exotická jídla. Pomocí koriandru můžete vytvořit znamenité rajčatové omáčky, vynikající polévky nebo lahodné marinády.
