in

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta je vhodná především pro lidi trpící nějakou nemocí zasahující žlučník. Žlučník je orgán, který se nachází pod žebry na pravé straně břicha. Tento orgán má na starosti, tvorbu žluči. Žluč znáte spíše od přípravy vánočního kapra, ale i člověk potřebuje tuto tekutinu.  Žluč produkuje právě žlučník, produkuje ji především při potřebě rozkládat požité tuky. Další funkci žlučí a žlučníku je neutralizace žaludku, především neutralizace kyselosti.  Žlučník je v provozu téměř pořád, hlavně když je potřeba neutralizovat případně upravit prostředí v žaludku. Žlučníková dieta je vhodná i pro lidi, kteří jsou po určité operaci, nebo jen při potřebě ulevit vnitřnostem. Žlučníková dieta preferuje především potraviny, které lidské tělo příliš nezatěžují a jsou lehce stravitelné.

 

Jak žlučníková dieta funguje?

Hlavní podmínkou pro ulevení žlučníku je konzumace poměrně zdravé a lehce stravitelné potravy. Lehká potrava, by neměla obsahovat přepálené a tepelně upravované tuky, protože především na rozkladu těchto látek se podílí právě žluč a k její produkci je využíván žlučník, který bychom měli šetřit. Krom tuků je nutné omezit silně kořeněné potraviny v mnohých případech i silné druhy koření (pepř, gyros, pečená masa).  Právě kořeněná jídla v žaludku vyvolávají nejrůznější nesrovnalosti, které musí opět korigovat žluč, k tomu je zase samozřejmě potřeba žlučník.  Stejné podmínky platí, pro potraviny, které vyvolávají překyselení organismu, jako třeba silné kyseliny v nápojích. Dalšími potravinami, které budete muset omezit, jsou luštěniny, kynuté potraviny nebo potraviny, které mají podobné nadýmací schopnosti jako například zelí.

 

Nevhodné potraviny

Nevhodných potravin při držení žlučníkové diety je opravdu spousta. Jako nevhodné se dají označit i potraviny se zvýšeným obsahem cholesterolu, třeba vejce.  Nevhodné jsou také doplňky jako koření, omáčky, dochucovadla, kynuté potraviny, potraviny, které nadýmají a veškeré tučné masa a také tuky.  Během žlučníkové diety není vůbec vhodné dostávat do těla jakékoliv tuky, ale největší problém je s tuky přepálenými, s těmi žaludek opravdu bojuje jen s pomoci žlučníku. Také není vhodné kombinovat příliš moc jídel kde je hodně tuků v kombinaci s jinou látkou, například sacharidy. Sacharidy totiž, lidské tělo zpracuje poměrně snadno, ale tuky někde uloží a pak s nimi zase bojuje.

Náš tip

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

 

Vhodný způsob přípravy

Při žlučníkové dietě budete muset omezit příjem veškerých pokrmů, při jejichž přípravě se využívají tuky. Omezit budete muset pečení, smažení i grilování, pro přípravu jídel bude vhodné používat vaření, dušení a vaření v páře.  Během tohoto způsobu přípravy se tuky nepřipalují a mnoho z nich ještě z pokrmu v rozpuštěné formě odchází spolu s párou, případně vodou.  Potraviny, které pak konzumujete, jsou i zdravější. Vzhledem k nízkému obsahu přijímaných tuků může mít tato dieta i docela velký redukční účinek.

 

Jídelníček během žlučníkové diety

Snídaně: pšeničné pečivo s marmeládou a čaj
Svačina:
 chléb s krůtí šunkou
Oběd: těstovinový salát s kuřecím masem
Svačina
: banán
Večeře: tuňák s celozrnným pečivem

 

Snídaně: krupicová kaše
Svačina: mrkvový salát s ananasem
Oběd: dušené kuřecí maso s bramborami 
Svačina
: pomerančový džus
Večeře: zeleninový salát s těstovinami

 

Výhody

  • Lehká strava
  • Minimum tuků
  • Redukční charakter

Nevýhody

  • Omezení spousty jídel
  • Kompletní změna přípravy pokrmů

Tato dieta nemá žádnou souvislost s výživovým poradenstvím, které je součástí nabídky našich webových stránek.