Již od útlého věku je nám vštěpováno, že by se během dne mělo jíst co nejvíce ovoce a zeleniny. Pokud však držíte dietu a snažíte se obtížně shodit svá přebytečná kila, asi si na ovoce a hlavně jeho cukry dáváte trochu pozor. Jak je to tedy vlastně s ovocem a které je během diety vhodné a kterému je lepší se naopak vyhnout?
Ovoce obsahuje mnoho pro tělo pozitivních látek, ke kterým patří zejména vláknina, vitamíny, minerály, ale i jednoduché cukry, jako je fruktóza, glukóza a sacharóza. Fruktóza se rozkládá až v játrech a její vliv na metabolismus je tedy mnohem pomalejší než v případě glukózy nebo klasického řepného cukru. Fruktóza je tedy cukr, který hubnutí vůbec neprospívá.
Glykemický index
Glykemický index se měří podle toho, kolik ovoce obsahuje fruktózy a kolik glukózy. Čím více fruktózy a méně glukózy tedy obsahuje, tím nižší je glykemický index. Jedná se vlastně o to, že čím nižší je glykemický index, tím méně zvedá v těle hladinu krevního cukru a Vám vydrží déle pocit sytosti. Pokud tedy držíte redukční dietu, je pro Vás hlídání si glykemického indexu potravin nejspíš hodně důležité. Ovoce s nejnižším glykemickým indexem bývá obvykle to, které roste v mírném klimatu, patří k nim tedy jablka, broskve, hrušky, třešně nebo různé bobulové ovoce.
Ovoce s vysokým obsahem cukru
- banány
- sušené ovoce a datle
- mražené ovocné dřeně
- fíky
- hroznové víno
- meloun
- ananas
Ovoce s nízkým obsahem cukru
- rybíz
- višně
- třešně
- ostružiny
- jahody
- grapefruit