in ,

Jaké ovoce jíst během diety?

Náš tip

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Již od útlého věku je nám vštěpováno, že by se během dne mělo jíst co nejvíce ovoce a zeleniny. Pokud však držíte dietu a snažíte se obtížně shodit svá přebytečná kila, asi si na ovoce a hlavně jeho cukry dáváte trochu pozor. Jak je to tedy vlastně s ovocem a které je během diety vhodné a kterému je lepší se naopak vyhnout?

 

 

 

Ovoce obsahuje mnoho pro tělo pozitivních látek, ke kterým patří zejména vláknina, vitamíny, minerály, ale i jednoduché cukry, jako je fruktóza, glukóza a sacharóza. Fruktóza se rozkládá až v játrech a její vliv na metabolismus je tedy mnohem pomalejší než v případě glukózy nebo klasického řepného cukru. Fruktóza je tedy cukr, který hubnutí vůbec neprospívá.

 

Glykemický index

Glykemický index se měří podle toho, kolik ovoce obsahuje fruktózy a kolik glukózy. Čím více fruktózy a méně glukózy tedy obsahuje, tím nižší je glykemický index. Jedná se vlastně o to, že čím nižší je glykemický index, tím méně zvedá v těle hladinu krevního cukru a Vám vydrží déle pocit sytosti. Pokud tedy držíte redukční dietu, je pro Vás hlídání si glykemického indexu potravin nejspíš hodně důležité. Ovoce s nejnižším glykemickým indexem bývá obvykle to, které roste v mírném klimatu, patří k nim tedy jablka, broskve, hrušky, třešně nebo různé bobulové ovoce.

 

Ovoce s vysokým obsahem cukru

  • banány
  • sušené ovoce a datle
  • mražené ovocné dřeně
  • fíky
  • hroznové víno
  • meloun
  • ananas

Ovoce s nízkým obsahem cukru

  • rybíz
  • višně
  • třešně
  • ostružiny
  • jahody
  • grapefruit