in

Pečivo a hubnutí: co jíst a proč?

Náš tip

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Pokud zrovna držíte redukční dietu a chcete se zbavit svých přebytečných kil, nejspíš se obáváte pečiva. Při správné a vyvážené dietě byste si měli vždy hlídat dostatečný a vyvážený přísun bílkovin, sacharidů i tuků. Není tedy důvod zbytečně si vyčítat kousek pečiva, je však nutné vědět, jak ho správně kombinovat a čím si jeho konzumaci vynahradit. Při hubnutí byste rozhodně neměli nikdy množství sacharidů v potravinách podceňovat.

 

Sacharidy

Jak jistě víte, pečivo je jedním z hlavních a nejčastěji konzumovaných zdrojů sacharidů. Zatímco v bílém pečivu je obsažena pouze energie, celozrnné pečivo obsahuje množství vlákniny, která je při hubnutí naprosto nezbytná. Celozrnné pečivo má několik vrstev a kromě vlákniny obsahuje také vitamín B a některé důležité minerální látky. Protože vláknina snižuje náš glykemický index, po konzumaci celozrnného pečiva nebudete mít tak rychle znovu hlad a ve výsledku ho tedy sníte méně, než pečiva bílého.

 

Jak jíst pečivo?

Držíte-li redukční dietu, neznamená to, že musíte pečivo ze svého jídelníčku zcela vyškrtnout. Měli byste ho však vždy správně kombinovat s masem, libovou šunkou, sýry a mléčnými výrobky. Ve Vašem dietním jídelníčku zajisté nechybí zelenina, proto se ji s pečivem vždy snažte zkombinovat. Dospělý člověk by měl sníst denně okolo 25g vlákniny, buďte však s celozrnným pečivem opatrní u malých dětí. Celozrnné pečivo totiž organismus, který není ještě zcela vyvinutý, může zbytečně přetěžovat.

 

Kdy jíst pečivo?

Pokud se snažíte snížit svou váhu, je nejvhodnější konzumovat pečivo ke snídani. Ženám se obecně doporučuje cca 60g pečiva, muži si mohou dovolit dvojnásobek. Pečivo můžete jíst také ke svačině, nedoporučuje se však použít jako večeře. K večeři byste si vždy měli dopřát dostatečné množství bílkovin, které můžete kdykoliv doplnit čerstvou zeleninou. Během diety byste měli omezit konzumaci rýžových chlebů, které mají zbytečně vysoký glykemický index a navíc nedokážou tělo dostatečně zasytit.

 

Rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem

U celozrnného pečiva obecně platí, že čím víc semínek obsahuje, tím větší je jeho celková energetická hodnota. Semínka obsahují tuk, na rozdíl od tučných bůčků se však jedná o tuky bez cholesterolu a jejich konzumace je při dietě dokonce doporučována. Celozrnné pečivo je navíc skvělou prevencí proti srdečním a cévním onemocněním. Bílé pečivo má podobný energetický obsah, jedná se však o zcela prázdné kalorie, které neobsahují minerální látky a jeho konzumace tělu bohužel nijak neprospěje. Z výživového hlediska je tedy celozrnné pečivo mnohem hodnotnější a zdravější.