Bílkoviny jsou základní složkou výživy všech živočichů. Skládají se z aminokyselin a v lidském těle plní hned několik důležitých funkcí. V celkové hmotnosti lidského organismu tvoří bílkoviny přibližně 12 až 15 %. 10 % bílkovin je obsažených v mozku a asi 65 % ve svalech.
Bílkoviny a hubnutí
Bílkoviny jsou pro správné a zdravé hubnutí naprosto nepostradatelným prvkem, mají totiž největší sytící schopnost a zvládnou tělo zasytit a přitom mu dopřát potřebné živiny na dlouhé hodiny! Tělo si během konzumace bílkovin neukládá tuky na horší časy, protože nepociťuje nedostatek, a tak se hubne rychleji a lépe. Výhodu přinášejí bílkoviny také v tom, že při jejich trávení tělo spotřebovává více energie než při trávení tuků nebo sacharidů, což je nepochybně při hubnutí velký plus.
Které bílkoviny jsou nejlepší?
Mezi všemi lidmi, kteří se snaží zhubnout, panuje všeobecně rozšířená fáma, že rostlinné bílkoviny jsou během diety mnohem lepší, než bílkoviny živočišné. I když je pravdou, že živočišné bílkoviny obsahují živočišné tuky, je dobré jíst rovnoměrně oba druhy bílkovin, aby tělo fungovalo i během diety tak, jak má. Rostlinné bílkoviny najdete v obilovinách, luštěninách, v ovoci i v zelenině. Živočišné bílkoviny jsou pak obsaženy nejen v mase, ale také třeba v mléce. Zcela nejkvalitnější živočišnou bílkovinou je vaječný bílek.
Nadbytek bílkovin
Pokud svému tělu dopřáváte větší množství bílkovin, než samo stihne zpracovat, můžete si tím poškodit játra a ledviny. Poruchy těchto orgánů následně vedou také k odvápňování kostí a možné poruše zažívání. Budete-li mít v těle nadbytek bílkovin, může dojít i k množení hnilobných mikroorganismů ve střevech.
Nedostatek bílkovin
Při dlouhodobém nedostatku bílkovin dojde u většiny jedinců k zpomalení jak duševního, tak tělesného vývoje, a to zejména u máloletých dětí. Dochází také ke snížení obranyschopnosti organismu, špatné hojivosti ran, poruchám nervového systému a v neposlední řadě se také snižuje detoxikační funkce jater.
Bílkoviny jsou naprosto nepostradatelnou součástí našeho každodenního jídelníčku. Protože si v dnešní době můžeme už neomezeně vybírat z toho, čím a jak se budeme stravovat, nabízí se samozřejmě také celá škála potravin, které jsou pro naše tělo vhodným a plnohodnotným zdrojem bílkovin. Které to jsou? A proč je vlastně pro naše tělo tak důležité získávat bílkoviny pravidelně?
Bílkoviny tvoří společně se sacharidy a tuky základní stavbu každého jídelníčku. Chce-li být člověk zdravý, mít dostatek energie a mít plnohodnotný život, měl by tyto tři složky ve své stravě přijmout v jakékoliv podobě každý den. Zatímco sacharidů naše strava obsahuje 50 až 60 % a tuků 20 až 30 %, bílkovin je ve stravě, kterou přijímáme pouhých 10 až 20 %.
Kolik bílkovin má člověk denně přijmout?
Přední odborníci a lékaři se shodují na tom, že člověk, který nepotřebuje snížit svou tělesnou hmotnost nebo ji chce dokonce zvýšit, by měl sníst denně 0,75 g bílkovin na 1 kg své váhy. Obecně tedy platí, že pokud vážíte například 65 kg, vynásobíte toto číslo 0,75 a výsledné číslo je počet bílkovin, které byste měli během dne zkonzumovat. V tomto případě tedy 48,75 g bílkovin. Jednotlivá potřeba bílkovin se však u každého člověka liší. Faktory ovlivňující tento příjem mohou být například věk, zvýšený pohyb a sportovní aktivity nebo momentální zdravotní stav.
Potraviny, které obsahují vyšší počet bílkovin:
Sója 44g
Sušené droždí 37g
Tvaroh 29g
Polotučné mléko 3g
Eidam sýr 30g
Parmazán sýr 35g
Čočka 25g
Loupaný hrách 23g
Tuňák v oleji 25g
Tyto potraviny obsahují ve 100g následující počet bílkovin.
5 nejlepších bílkovinných jídel
- těstovinový salát s červenými fazolemi
- červená čočka s kuskusem
- vaječná omeleta s quinoou
- jemný salát ze Šmakouna (koupíte jako hotové jídlo)
- hnědá čočka s vejcem