Rakytník je jednou z nejstarších léčivých bylin. Záznamy o jeho mimořádných léčivých účincích vedou až do starého Řecka, odkud pochází i jeho název Hippophae, který ve volném překladu znamená třpytící se kůň. Tento název získal proto, že koně pasoucí se v oblasti, ve které se vyskytoval rakytník, byli mimořádně zdraví a jejich srst získávala neopakovatelný lesk.
Rakytník řešetlákový je trnitý keř se zeleno-stříbrnými listy. Keř dorůstá 1,5 až 2 metrů a pochází z oblastí severovýchodní Asie. V současné době je rozšířený po celé Evropě. U nás se rakytník vyskytuje zejména jako okrasný keř nebo rostlina, která zpevňuje náspy u silnice. To, že má rakytník mimořádně léčivé účinky, bylo bohužel až do nedávna zcela přehlíženo. Rakytník je přírodní zdroj širokého spektra vitamínů, minerálů a látek, které prospívají lidskému organismu.
Účinky rakytníku na lidské tělo
- podporuje imunitní systém
- očišťuje organismus od toxických látek
- zlepšuje srážlivost krve
- dodává pokožce pružnost
- obnovuje průchodnost cév
- účinný lék při rekonvalescenci
- urychluje a podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání
- rozpouští hleny
- používá se jako podpůrný prostředek během léčby rakoviny
- upravuje tlak
- má antibakteriální účinky
V jakých podobách se můžete s rakytníkem setkat?
- čerstvé plody nebo šťáva
- zmrazené plody
- rakytníkový likér, džem nebo sirup
- rakytníkový čaj
- rakytník s medem
- rakytníkový olej
Čerstvý rakytník
Oranžové plody rakytníku dozrávají obvykle v období od srpna do října. Právě v této době má tedy rakytník nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek. Chcete-li vyzkoušet rakytník jako čerstvý plod nebo si z něj doma vylisovat šťávu, sbírejte ho právě v tomto období.