in ,

Co je to glykemický index potravin?

Náš tip

Nenechte hubnutí na náhodě! Zažádejte si o konzultaci zdarma a nechce si vypracovat jídelníček našimi výživovými specialisty. V ČR máme již 99 poboček.

Glykemický index je číslo, které vyjadřuje, jakou rychlostí se sacharidy obsažené v potravě přemění v trávicím traktu na glukózu a dostanou se do krevního oběhu. Samotné vyjádření glykemického indexu je však relativní, protože index hodnoty 100 má právě glukóza. I když si možná myslíte, že 100 je nejvyšší hodnota, jaké glykemický index může kdy dosáhnout, opak je pravdou. Existuje celá řada potravin, které mají glykemický index dokonce vyšší než 100. Čím rychleji dokáže potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím má potravina vyšší glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují především potraviny obsahující jednoduché sacharidy. Tento index ale ovlivňuje mnoho faktorů, například to, kolik množství vlákniny, tuků, kyselin a sacharózy daná potravina obsahuje.

 

Proč jsou potraviny s vysokým glykemickým indexem špatné?

Když sníte potravinu, která má příliš vysoký glykemický index, téměř ihned dostanete znovu hlad a často naprosto neovladatelnou chuť na sladké. Z tohoto důvodu je doporučováno konzumovat spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem, které jsou pro tělo vhodnější.

 

Je dobré sledovat glykemický index při hubnutí?

Pokud se chcete zbavit své přebytečné váhy, rozhodně má cenu sledovat během svého hubnutí kromě kJ a kcal i glykemický index. Nejedná se ale o hodnotu, kterou byste museli přísně sledovat a dodržovat. Obecně totiž platí to, že byste při hubnutí měli konzumovat potraviny s glykemickým indexem pod 50. Neplatí to však jako pravidlo, některé potraviny, jako jsou těstoviny, mléčné výrobky, pečivo, brambory nebo rýže mají sice glykemický index pod 50, nejsou však pro hubnutí vhodné.